Hummer

Hva? Frossen hummer på Havsmak?

Som tidligere nevnt har Havsmak inntil videre besluttet å stoppe kjøp av hummer fra det norske markedet til bestanden langs vår kyst har tatt seg opp igjen. Selv om mange kunder etterspør hummer på vår meny, er dette noe vi ikke kommer til å gå tilbake på siden vi er opptatt av bærekraftig høsting av våre fisk- og skalldyrsressurser. Men, den store etterspørselen har fått oss til å se utenlands. Det er mange typer av hummer i verden, og slett ikke alle arter er belastet av overfiske. Vi har derfor bestemt oss for å prøve noen utenlandske varianter i tiden som kommer og selvsagt opplyse om at nettopp dette er tilfellet på vår meny (inkludert opphavsland og fangstmetode). Det er mange måter å kjøpe hummer på: levende, nykokt, frossen, oppstykket eller hel.

For å holde papirarbeidet og kostnadene nede rundt logistikken kommer vi primært til å kjøpe frossen hel hummer. Som kjent er hummer kvaliteten på sitt beste om den er i live rett før den kokes. Vi gjør et kompromiss her, ved å garantere at hummeren fryses ned umiddelbart etter fanging og fraktes på is til vår restaurant innen 2 dager. Kvaliteten skulle på den måten, med skånsom opptining i vårt opptiningsskap, bli tilnærmet lik de hummeren vi pleier å ha gående i vår sjøvannstank.

Hva kan du glede deg til hos oss?

Hva med helkokt hummer servert med persillesaus, pommes anna, focaccia og spicy aioli? Kan vi friste med hummer salat med mangosalsa og hummer tempura? Eller hva med hummer beignets med spicy avokadokrem? Dette er bare noe av det du kan se frem til på vår meny.

Hvordan imponere dine venner ved bordet

Mange er skeptiske til å bestille sjømat, og da kanskje spesielt hummer på restauranten. Grunnen til dette er nok at det florerer en del uttrykk og termer rundt hummer som ikke alltid er like selvforklarende. Når prisen da i tillegg er litt over det du kanskje normalt bruker på en middagsrett velger derfor mange i stedet å gå for en «safe» rett. Detter er synd siden du da går glipp av mange fantastiske smaksopplevelser, kanskje nettopp på en dag du ønsker å feire noe ekstra? Det er virkelig ikke så vanskelig, og her følger en liten innføring i hvordan bestille og spise hel hummer på restaurant. VI er selvsagt mer enn villig til å forklare alt dette når dere er hos oss, men kanskje har du lyst til å imponere vennene eller familie rundt bordet?

Størrelser på hummeren

Hummer oppgis alltid i “pounds”. 1 pound = ca 450 gram, og du bestiller den størrelsen du ønsker ved bordet. Dette er ikke noe annerledes enn når du bestemmer størrelsen på biffen eller hamburgeren. Men det følger selvfølgelig et annet format. Vi har normalt alle størrelser tilgjengelig for bestilling.

1 – 1 1/8 pound hummer kalles “chickens.”

1 ¼ pounds hummer kalles “quarters.”

Opp til 1 ¾ pounds kalles “halves.”

Opp til 2 ½ pounds kalles  “selects.”

Over 3 ½ pounds kalles “jumbo.”

Hvordan spise en hel hummer med stil

Når du får den dampende og fristende hummeren på tallerkenen foran deg er det viktig å beholde roen! Rist ut servietten med en selvsikker mine. Vær sikker på at alle rundt bordet følger med på hva du gjør (som de sikkert vil gjøre siden de selv ikke er helt sikker på hva de skal gjøre), før du griper rundt hummeren med en hånd. Med et dramatisk rykk vrir du av begge klørne og legger de til side. Skill halen fra skroget ved å bøye det oppover og dra bakover. Ta en slurk vin. Grip saksen som ligger på din høyre side og klipp ned på den bløte undersiden av halen. Vreng ut kjøttet før du griper hummerknekkeren, også på din høyre side av tallerkenen. Knekk klørne åpne og plukk ut kjøttet med hummergaffelen.

Nyt din hummer (og anerkjennelse fra dine venner).

Kom til havsmak for en herlig hummer opplevelse. Vi sees!

Privacy Policy
Back to Top