Kongekrabbe

Kongekrabben – En velsmakende inntrenger

Vi på Havsmak setter bærekraftig sjømat fremst, og ønsker å høste av naturens spiskammer på en skånsom måte. Vi følger alltid sesongene og tilbyr kun de aller beste råvarer. En fin kombinasjon av disse to prinsippene kan blant annet samles i et ord: Kongekrabbe! Endelig har vi fått sesongens flotte eksemplarer i hus, og vi vil veldig gjerne at nettopp du og dine venner og familie kommer og prøver denne utrolige delikatessen hos oss. Har du ikke prøvd dette har du virkelig noe å se frem til.

Kongekrabbe, eller Kamchatka som den heter utenfor Norge, er en ganske ny art i Norge. Krabben stammer egentlig fra de nordlige delene av Stillehavet, og har opprinnelig sitt navn etter en halvøy på Sibirs østkyst – Kamchatka. Krabben kan vokse seg så stor som til 2 meter mellom klørne og veie opp til 15 kg. I 1960 begynte sovjetiske biologer å sette ut disse krabbene i Murmanskfjorden, men den trivdes så godt og formerte seg så fort at den allerede i 1977 kunne fanges i norske farvann. Siden den gang har krabben befolket stadig større områder sørvestover og kan i dag fanges helt ned til Troms. Kongekrabben blir sett på som et utsøkt skadedyr, og det er derfor ingen restriksjoner på dette fisket. Du gjør derfor naturen en stor tjeneste ved å spise så mye som mulig.

Fristende retter

Smaken på kongekrabbe er virkelig noe helt spesielt. Store stykker kjøtt med en unik søt smak kan kun utfordres av vår gode gamle hummer, men ofte til en gunstigere pris. Våre nøye sammensatte retter inneholder mange spennende elementer samtidig som vi ikke ønsker å overdøve den delikate smaken av sjø. På menyen kan vi denne måneden for eksempel tilby kongekrabbesalat med avocadokrem og pikant sitrongress vinaigrette, kongekrabbe garganelle kokt i blekksprutblekk, linguini med kongekrabbe og grapefrukt, wrap med kongekrabbe og mange andre lekkerbiskener. Vi er nøye med å utnytte hele krabben – ikke bare klørne slik mange gjør. Skroget og klørne renskes for kjøtt før det langkokes i store gryter der det forvandles til den herligste kraft for vår Kamchatka bisque.

Vi mottar kongekrabbene levende rett fra vår leverandør i Hammerfest. Dette er en 100 % bærekraftig sjømatsleverandør som vi har hatt et langt og godt samarbeid med. De driver kun småskala og er med på å opprettholde viktig aktivitet i sitt lokalmiljø. Våre kokker dro forrige vinter på ekskursjon til denne bedriften der de blant annet fikk seile med en av de lokale fiskebåtene på jakt etter kongekrabben. Det ble en meget minnerik, og ikke minst lærerik tur, hvor de fleste ideene til dagens kongekrabbe meny ble både klekket ut, laget og testet. Du kan se mer om hvordan denne ekskursjonen gikk for seg under vårt bildegalleri som henger i restauranten.

Den magre fangsten av hummer i året som gikk har gjort at Havsmak fra i år har erstattet alle tidligere retter med hummer på vår meny med en annen type skalldyr. Kongekrabben har i flere tilfeller ikke bare overrasket oss med og enkelt å erstatte hummeren som hovedingrediens, men i flere tilfeller gitt retten et dypere smaksbilde enn forventet. Før hummerbestanden langs vår kyst igjen tar seg opp har vi derfor ingen planer om å gjøre om på den beslutningen.

Privacy Policy
Back to Top