Lofottorsk

Tiden for skrei

Endelig er tiden kommet! Tiden vi har gledet oss til så lenge. Hvorfor spør du kanskje? Hva er det som skjer i midten av denne måneden som er så spesielt? Skrei!

I løpet av januar til midten av april vandrer torsk fra Barentshavet til farvannene rundt Lofoten for å gyte. Den største torskebestanden i verden kan bli funnet i Lofoten i løpet av denne tiden. Men hvor langt torsken kommer sørover varierer fra år til år, og det er alltid knyttet stor spenning til dette. Det er usikkert hvorfor dette varierer, men det spekuleres i om det har noe med temperaturen i havet å gjøre. Det er dessuten hevet over enhver tvil at lav temperatur er det absolutt beste for fisket – som i år! De første rapportene forteller at havet nærmest bugner av denne nydelige råvaren. Og Havsmak er på pletten for å ta del i denne herligheten.

Fersk skrei

Skrei kan selvsagt nytes fersk rett fra havet, og det er nærmest uendelig hvilken måter fersk skrei kan anrettes. Ryggstykkene, indrefileten, er den gjeveste delen og kan ta opp kampen med hvilken som helst annen råvare om å spille hovedrollen på bordet. På Havsmak mottar vi hver dag dagsfersk skrei til stor glede for våre kokker og ikke minst våre gjester. Før fisken varmebehandles lar vi filetene ligge i isvann cirka en time før tilberedning. Dette gjør at den fantastiske hvite fargen som skrei er så kjent for bevares også etter varmebehandling. Videre bør fisken hvile i romtemperatur før den trekkes, stekes eller bakes til en av våre mange retter.

Meget lite varmebehandling er nødvendig med skrei siden kjøttet er så mørt i seg selv og flaker seg perfekt selv om den har et mykt indre. Med skrei så er «det enkleste oftest det beste» slik at den naturlige smaken i skreien kommer frem i retten. Litt salt og godt smør er ofte det som skal til. Klassisk tilbehør til skrei er poteter, gulrøtter, ertestuing og bacon. På Havsmak har vi valgt å benytte det samme tilbehøret, men på en litt mer spennende måte.

Tørket skrei

Mye av skreien som fiskes opp blir tørket og eksportert til andre land. Tørrfisk av skrei fra Norge er kjent verden over som litt av en delikatesse og spesielt Italia har trykket dette til sitt lidenskapelige bryst. Av en eller annen merkelig grunn er salget av denne fantastiske varen forholdsvis laber i Norge. Vi på Havsmak ønsker å gjøre vårt for at dette skal endre seg, og har flere retter på vår meny med basis i tørket skrei.  Før torsken tørkes kuttes hodet av på en helt bestemt måte, sløyes og bindes sammen to og to ved halen. Kroppene draperes deretter over de klassiske stativene utendørs på rekke og rad. Det er kun kroppene som eksporteres og benyttes i matlaging, men selv hodene tørkes på separate stativer (mye på grunn av den stramme lukten) og benyttes til dyrefor. Før hodene henges opp kuttes tungene ut. Det er en virkelig delikatesse, og har du ikke prøvd dette kan vi på det varmeste anbefale å bestille vår autentiske forrett på Havsmak.  At hele fisken benyttes på denne måten faller rett inn i vårt konsept om bærekraftig utnyttelse av havressursene.

Skreimeny på Havsmak

Vår kokk elsker denne råvaren og kan tilby en hel rekke fristende retter av skrei. Menyen varierer litt i løpet av uken men det vil alltid være mulig å bestille den klassiske posjerte skreien hos oss. Vi serverer denne med spennende tilbehør som mos av hvit bete, persilleskum og baconstrø. Er du litt mer eksperimentell eller har gode nordnorske tradisjoner i din familie kan du også få servert klassisk mølje hos oss. Der benyttes også skreiens lever og rogn. Som sagt, på skreien går ingenting til spille. Nydelig!

Kom til Havsmak for sesongens fantastiske skrei! Velkommen!

Privacy Policy
Back to Top