Steinbit

Steinbit – Fryktinngytende utseende, mild smak

Av hvit fisk er det vel neppe andre typer som høster mer skryt blant gastronomer enn den norske steinbiten. Med dette navnet – steinbit – skulle man tro at fisken hadde en kraftig og utfordrende smak, men det er helt motsatt. Steinbit har en mild smak med et snev av sødme. Den er ikke ulik torsk eller kveite i smaken, men søtere og kjøttet er perlehvitt, fast og magert. Men hvor får fisken det aggressive navnet fra? Vel, steinbiten er nok ikke den vakreste fisken i havet. Den har utstikkende noe skremmende tenner som tillater den å spise alle typer skjell. Dette skal vi være meget glad for, for hvor kommer den særegne søte smaken på fisken fra? Jo – skjellene den spiser.

Steinbiten fanges utenfor kysten av hele Norge, normalt på ganske dypt og kaldt vann. Fangstmetoden er som oftest fiske med lange liner som en meget bærekraftig metode. I tråd med vår policy handler vi kun steinbit fra forhandlere som driver med denne typen fiske. Heldigvis er har vi aldri hatt problemer med å dekke behovet for forsyninger fra denne type fiskebåter.

Tilbereding av steinbit

Steinbiten er ofte offer for feil tilberedning og har derfor ufortjent fått et dårlig rykte på seg. Ofte stekes eller grilles fisken i hjel i panne eller grill. Ulike typer fisk trenger ulike metoder for tilberedelse. Nøkkelen for steking av steinbit er skinnet. Skinnet er utrolig tøft og skal ikke spises, men det fungerer perfekt som skjold mot direkte varme fra pannen under steking. Når fisken er ferdig tilberedt i pannen eller på grillen fjernes skinnet, og det møreste stykke fisk åpenbarer seg. I utgangspunktet er steinbiten er en meget takknemlig fisk å jobbe med og blir ikke så lett tørr i kjøttet hvis man skulle være litt uheldige med varmebehandlingen. Nå er dette heldigvis ikke dette et problem hos våre kokker på Havsmak der fisken vanligvis blir tilberedt til perfeksjon ved hjelp av sous-vide. Steinbiten kan også lett erstatte torsk eller kveite i de fleste oppskrifter og gi et noe annet smaksinntrykk, vel verdt et forsøk. Vil du ha det enda enklere anbefaler vi et besøk på vår restaurant der vi både steker, koker, baker, sauterer og damper steinbiten etter alle kunstens regler. Om du er fiskeelsker eller ikke er vi temmelig sikker på at du blir behagelig overrasket etter å ha satt tennene dine i disse herlige stykkene.

Steinbit til verden

Heldigvis er denne mindre pene fisken i ferd med å få internasjonal anerkjennelse. Den har rett og slett blitt ganske trendy og frekventerer stadig på «New Nordic» arrangementer rundt omkring i verden under navnet Nordic Wolf Fish. Den vanligste dommen over fisken blant overraskende smaker på disse arrangementene er at den minner om kylling i smak og konsistens. Nå er vel ikke vi her på Havsmak helt enig i den konklusjonen, men velger å tolke kommentarene til det positive. Alle liker vel kylling, så da liker vel alle steinbit også.

Ta turen til Havsmak og prøv våre nykomponerte retter. Prøv for eksempel vår ovnsbakte steinbit med hjerteskjell og tomatsaus. Hjerteskjellene lager den herligste kraft og dampes med hvitløk, gul løk og fennikel. Deretter reduseres sausen sammen med en god klunk hvitvin til den blir pakket med smak. Det hele serveres med sauterte grønnsaker. En annen lekkerbisken er vår pannestekte steinbit med hasselnøtt crust og merian vinaigrette, servert med beurre blanc og smørdampede asparges.

Privacy Policy
Back to Top